Welkom bij Owens Corning

Wereldbedrijf in Apeldoorn!

Hetty Mulder
Kwaliteitsdienst Medewerker, Procesoperator B

"Owens Corning is een verschrikkelijk mooi bedrijf voor zowel mannen als vrouwen.
Je wordt precies hetzelfde behandeld met gelijke salarissen en gelijke kansen."

Ruim 24 jaar geleden stond er een advertentie in de krant. Owens Corning was specifiek op zoek naar vrouwen als procesoperator. Het hoofdkantoor in Amerika wilde graag 20% vrouwen in de productie. We zijn toen met zijn vijven gestart. We moesten ons VAPRO-diploma halen. Er was een mooi programma gemaakt. Dat heb ik afgerond. Van deze eerste vijf vrouwen ben ik nu nog overgebleven. Inmiddels hebben we natuurlijk wel meer vrouwen. We hebben er juist weer een aantal bij. We zijn nu met 7 of 8. Er is flink meer aandacht voor gekomen. We zijn gericht aan het werven en dat lukt.
 
Mijn functie bij Owens Corning is procesoperator en meer specifiek kwaliteitsdienst medewerker, ofwel KDW-er. Ik heb, op de centrale na, zo ongeveer op alle werkplekken ervaring opgedaan. Mijn KDW-werk doe ik nu al sinds een jaar of 15. Ik heb oorspronkelijk Mavo gedaan en ben daarna gaan werken als chauffeur bij de Telegraaf. Dat heb ik met wat andere dingen erbij best lang gedaan. Ik was 39 toen ik bij Owens Corning kwam. De VAPRO-opleiding sloot heel goed aan op Mavo. Dat was voor mij niet moeilijk. Owens Corning doet verder heel veel aan trainingen en interne opleidingen. Dat gaat eigenlijk altijd door.
 
Mijn functies binnen het bedrijf zijn allemaal operator gerelateerd geweest. We hebben in de productie A, B en C operators, allemaal procesoperator. Met bijleren kun je steeds een stap verder komen.
Als KDW-er test ik het glasvezelvlies. Van elke rol die wij maken nemen we een monster dat wordt getest. Veel metingen doen we voor de klant en natuurlijk ook voor onze eigen processen. Wat ik meet komt rechtstreeks in de centrale terecht. De centralist doet de aanpassingen die nodig zijn. Het meten gaat aan de hand van meetdefinities. Het product dat we maken wordt toegespitst op de klantvraag. Wat we meten is heel divers. Zoals gewicht, dikte, polluciteit, allerlei metingen op het gebied van kleur, afstoting en visuele aspecten. Bij elk monster kijken we hoe het eruit ziet. Dat we niet te veel markeringen hebben van het koperdoek, plooien, krimpers, pitjes … Het is een heel spektakel.
 
Wat ik erg leuk vind is dat je echt onderdeel van het team bent. Ik werk graag samen met anderen. Van hoog tot laag. Ik zit ook midden in het proces. Ik weet altijd wat we maken en of het goed is. KDW is voor mij een hele plezierige en geschikte werkplek. Het kan wel heel druk zijn, maar het is geen fysiek superzwaar werk. Wel lekker stoer, geen gemiemel, dat heeft zeker zijn charmes en dat maakt het voor mij aantrekkelijk. ik hoef me ook niet netjes te maken, doe gewoon mijn overall aan, ik hoef daar niet over na te denken. Dat is een van de dingen die ik heel fijn vind.
 
Het is niet voor niks dat ik hier al bijna 25 jaar werk. Owens Corning is gewoon een hele aantrekkelijke werkgever. Niet alleen financieel en qua voorzieningen. Hier intern zijn de lijnen heel kort. We zijn onderdeel van een wereldconcern maar Apeldoorn is relatief klein. Je kent eigenlijk iedereen. Natuurlijk moet er gewerkt en geld verdiend worden. Maar er is hier zeker ook veel aandacht voor de mens. Privé heb ik nogal wat meegemaakt en ik heb hier zo bizar veel steun bij gehad van mijn collega’s en het management. Als er wat is kun je overal terecht. Ik heb geen klagen, absoluut niet.
 
Werken in ploegendiensten, ik zou niet anders willen. Ik hou van onregelmatigheid en vrij zijn als anderen moeten gaan werken. Ik kan goed tegen de nachtdiensten. Ik vind dat prettig. En je hebt relatief veel vrijheid. Dat is een heel groot pluspunt.
 
Of je man of vrouw bent maakt hier niets uit. In al die jaren heb ik nooit echt hele vervelende dingen meegemaakt. Er zijn altijd wel eens mensen die een keer een beetje vervelend doen, maar die zul je bij het werken bij Albert Heijn ook tegenkomen. Ook een man in een meer vrouwenomgeving zal wel eens dingen meemaken of tegenkomen. Je moet tegen een stootje kunnen en gewoon goed kunnen samenwerken. Natuurlijk moet je voor dit werk wel een bepaalde houding hebben, een bepaalde insteek. Anders ga je hiervoor ook niet solliciteren. Als je de rondleiding krijgt en je ziet dat je in de fabriek terechtkomt en je bent van elke dag haren netjes en mooie schoenen aan, dan zeg je ‘dat is niks voor mij’. Ik denk ook wel dat als je hier solliciteert dat je een bepaald type bent dat dit gewoon graag wil en ook de ploegendienst aantrekkelijk vindt.

Owens Corning is een verschrikkelijk mooi bedrijf voor zowel mannen als vrouwen. Je wordt precies hetzelfde behandeld met gelijke salarissen en gelijke kansen. Ik denk dat in de productie voor heel veel vrouwen echt een goeie toekomst is weggelegd. Je moet enige technische affiniteit hebben, je verstand kunnen gebruiken en de VAPRO opleiding gaan doen. Dat was 25 jaar geleden zo en is nog steeds zo.
 
Ik ben helemaal geen feministe of zo maar ik vind het heel belangrijk dat je voor jezelf kunt zorgen. Je kunt hier erg goed je eigen brood verdienen. Onafhankelijk zijn, ik denk dat heel veel jonge meiden dat laten liggen. Die kijken misschien toch naar andere banen zoals kapster of iets dergelijks. In de hele procesindustrie komen we mensen tekort. Dan denk ik ‘kijk ernaar’. Want het is mooi werk, je verdient hartstikke goed en je wordt goed behandeld. ‘Werken bij Owens Corning’ betekent voor mij heel veel plezier. Als ik later met pensioen ben ga ik dit zeker missen.