Welkom bij Owens Corning

Wereldbedrijf in Apeldoorn!

Marloes Kamp
Finance Leader

"Je hebt elkaar uiteindelijk nodig om succesvol te zijn."

Ik ben hier in 2004 als jongedame begonnen. Net klaar met mijn Heao-opleiding Bedrijfseconomie in Arnhem met afstudeerrichting Controlling om mee te helpen bij het implementeren van het ERP-softwarepakket SAP 3.1. Een halfjaar later was ik in vaste dienst. Eerst nog bij de inkoop en van hieruit ben ik steeds verder de finance ingegroeid.
 
Sinds 1 april 2022 ben ik als Finance Leader aangesteld. Een ambitie vanaf het begin. Inmiddels heb ik breed ervaring opgedaan binnen Finance. Bij Owens Corning kun je mooie tussenstappen maken, zo ben ik een aantal keren geswitcht tussen fabriek en divisie. Ongeveer elke 3 à 4 jaar heb ik een andere baan binnen het bedrijf gekregen. Telkens wat nieuws waar je je flink in kan vastbijten. De meest recente functies zijn geweest mijn Financial Planning & Analysis rol bij de divisie ‘Global Non Wovens’ en daarna Manufacturing Analyst van de divisie ‘Composites Solutions Business Europe’. Beide functies zijn veelomvattend, internationaal en uitdagend, met nauwe samenwerkingen en een flinke exposure. Zo ben ik vervolgens in mijn huidige functie beland.
 
Mijn functie van Finance Leader is breed, met nadruk op financiële planning en controle, rapportage en analyse. De link leggen tussen wat er in de fabriek gebeurt en de cijfers, vanuit onze sterke drive om de resultaten blijvend te verbeteren, dat vind ik mooi. Mijn afdeling rapporteert en signaleert relevante ontwikkelingen in productiviteitscijfers en KPI’s. We ondersteunen de organisatie bij het blijvend verbeteren van de efficiency en kosten. De TPM-gedachte - het streven naar continue verbetering - wordt hierin meegenomen.
 
De variëteit van ons productenaanbod is enorm groot. We zijn zeer innovatief en hebben telkens weer nieuwe producten. Voor de analyses bij de aansturing van de fabriek maken we gebruik van veel data en goede systemen. Het tempo en de output liggen hoog. Er zijn voortdurend volop ontwikkelingen gaande, je moet dus snel schakelen. Dit maakt het complex, maar juist ook interessant en uitdagend. Mijn afdeling bestaat uit 3 mensen, een relatief klein team, maar met een bonk aan ervaring, daar heb ik veel geluk mee.
 
Het werken in een productieomgeving spreekt mij bijzonder aan. Wat mij een goed gevoel geeft is dat we in de ondersteuning van de technisch specialisten met finance echt een verschil kunnen maken. Aantrekkelijk van de functie is de complexiteit, innovatie en alle contacten zowel op de lokale ‘Hollandse werkvloer’ als met de internationale collega’s. Zo is er veel contact met andere Europese controllers. We spreken elkaar maandelijks en wisselen volop ideeën uit. Videobesprekingen is mede door corona gemeengoed geworden. Mooi ook dat Owens Corning als groot internationaal concern deze samenwerkingen belangrijk vindt, stimuleert en faciliteert. De culturele verschillen zijn vooral leerzaam, interessant en leuk om mee om te gaan.
 
Wat ik in mijn jaren hier bij Owens Corning Apeldoorn zeker heb ervaren is dat er mogelijkheden zijn voor groei. Ook op divisieniveau is er veel meer te doen dan ik had verwacht. Het aantrekkelijke van Owens Corning vind ik ook dat de overall cultuur op de verschillende niveaus vrij informeel is, de lijnen zijn kort. Het is dynamisch, waar nodig heb je snel contact. Ik voel me hierin helemaal thuis. De sfeer is goed, fijne collega’s, met een mooie wisselwerking tussen de technische en finance mensen. Met de bereidheid om elkaar moeilijke vakgerichte onderwerpen uit te leggen. Dat zijn belangrijke dingen. Je hebt elkaar uiteindelijk nodig om succesvol te zijn!