Welkom bij Owens Corning

Wereldbedrijf in Apeldoorn!

Nawin Jiawan
Operator Centrale Bedieningsruimte

'Tunen, testen, bijna spelen om het maximale eruit te persen'

Toen ik in 2002 in dienst kwam kregen we onze tweede productielijn en hebben we een hele grote stap gemaakt. Bij beide lijnen ligt altijd de focus op het maximaliseren van de productie, we kunnen meer verkopen dan we kunnen produceren.

Mijn verantwoordelijkheid omvat aanmaak van recepturen, het proces op de machine, tot het opwikkelen van het vlies. Naast in de Centrale Bedieningsruimte ben ik tijdens de opstart en tijdens het proces ook rond de machines om te luisteren, te ruiken en te voelen. Het is dan observeren, controleren, corrigeren en registreren. We doen dat met z'n drieën. Inmiddels weet ik dat wanneer de temperatuur van bijvoorbeeld een specifieke pomp ook maar iets afwijkt, het tijd is om in actie te komen.

Door voortdurend beter af te stellen en te optimaliseren kunnen we elk jaar in productie en kwaliteit groeien. Waar ik heel enthousiast over ben, is dat onze productielijn een zeer grote upgrade krijgt en wij daar vanaf het begin bij betrokken zijn. We gaan hem straks zelf testen en in bedrijf nemen. En dan is er weer de uitdaging om daar het maximale uit te halen.

Ons productieproces lijkt wel wat op dat van papier. Maar een groot verschil is dat vlies en het productieproces daarvan veel complexer is dan papier. Elke dag is anders, glasvezelvlies reageert onvoorspelbaar. Omdat de lat zo hoog ligt, kunnen we tijdens de productie verrast worden en dat vraagt veel van ons. Bijsturen is zo belangrijk hier. Ik werk dik tien jaar in de productie en ik kan zeggen dat ik de machine nog steeds niet beheers zoals ik zou willen. Daarom ben ik altijd bezig om te proberen te begrijpen waarom iets gebeurt, ik wil het weten. Omdat het proces zo complex is, delen we veel informatie met elkaar zodat we als Afdeling Productie kunnen groeien.

Toen ik naar de Centrale Bedieningsruimte ging, heb ik mijn VAPRO-opleiding afgerond. Daar ben ik echt een stuk wijzer van geworden. En ik ga zeker verder voor de B-opleiding. Het heeft me in mijn werk ontzettend geholpen, ik snap het waarom beter. Voor mij zit de uitdaging in VAPRO-B om meer diepgang te krijgen in alle onderdelen, nog beter te kunnen begrijpen waarom dingen gebeuren. Vooral het drogen heeft mijn interesse en daar wil ik nog veel meer over weten.