Welkom bij Owens Corning

Wereldbedrijf in Apeldoorn!

Robert-Jan Koch
Teamleider

'Het meest leuke aan mijn baan is de veelzijdigheid
en het stimuleren en motiveren van mijn collega’s'

In 2013 nodigen wij diverse medewerkers van Owens Corning Apeldoorn uit om in VAPRO Magazine uit eerste hand te vertellen over hun baan en wat hen bezig houdt. Hieronder het interview met Robertjan Koch, Teamleider en wegens aanhoudende groei op zoek naar Vapro gediplomeerde Procesoperators.

Eerste vraag: waarom groeien jullie in deze moeilijke tijden?
We groeien eigenlijk al dertig jaar! Sterker, we zijn net met een miljoenenproject gestart om onze productiecapaciteit flink te kunnen uitbreiden. De reden voor deze groei is dat kwaliteit die we leveren met de voortdurende innovatie zeer gewaardeerd wordt door onze klanten. We maken glasvlies met specificaties en van een kwaliteit die ongeëvenaard is in de wereld. Daarnaast hebben we niet veel concurrentie omdat glasvlies een product is dat erg complex te produceren is en waar steeds meer vraag naar komt. Wat meehelpt om voorop te lopen in onze branche, is dat onze R&D afdeling ook gevestigd is in Apeldoorn, waardoor we de lijnen kort kunnen houden en veel kennis kunnen uitwisselen. Dat maakt onder andere dat we bezig zijn met zaken waar onze concurrenten de komende jaren niet eens mee bezig kunnen zijn, maar die voor de toekomst erg belangrijk zijn, denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Maakt Owens Corning alleen glasvlies of doen ze meer?
Te veel om op te noemen, van bouwmaterialen, windmolens, printplaten tot glasvlies. Owens Corning is een van de 500 grootste bedrijven van Amerika en is over de hele wereld gevestigd. Bij onze zusterbedrijven over de hele wereld wordt soms ook glasvlies gemaakt maar voornamelijk de grondstof: glasvezel.

Welk soort bedrijf is het?
De cultuur vind ik echt Amerikaans: veiligheid staat voorop, we spreken elkaar met de voornaam aan en iedereen is direct benaderbaar welke functie iemand ook heeft. Daarnaast vind ik het zelf erg prettig dat iedereen elkaar wil helpen als je er om vraagt. Natuurlijk zijn we zeer resultaatgericht, maar wat ik fijn vind is dat we zelf grotendeels bepalen hoe we dat resultaat realiseren. Ook typisch is dat iedereen carrière kan maken. Als je ambitie en capaciteiten hebt, kun je bijvoorbeeld als Procesoperator in Nederland, maar ook internationaal doorgroeien. Het is wereldwijd beleid dat er veel in opleiding en ontwikkeling geïnvesteerd wordt om die groei binnen Owens Corning mogelijk te maken. Maar, je moet het wel zelf oppakken, je ambitie kenbaar maken en die blijven nastreven!

Je zoekt Procesoperators met een Vapro opleiding, wie zoek je precies?
Hoofdzakelijk mensen die staan voor wat ze zeggen. Ambitie uitspreken is één maar het waarmaken is waar het om draait. Om als fabriek zo goed te blijven presteren zoek ik teamspelers met een brede interesse in de techniek. Je krijgt bij ons te maken met hydroliek, pneumatiek, aandrijftechniek, warmteoverdracht en een stevig stuk procesautomatisering gericht op productiestabilisatie. Met een recente Vapro procestechnische opleiding kun je beter begrijpen waarom zaken gebeuren en ben je in staat om al in te grijpen, voordat zaken misgaan. Mensen die ervaring hebben in de papier of grafische industrie doen het bijvoorbeeld goed bij ons: zij begrijpen complexe productieprocessen en zullen het proces snel door hebben. Je moet willen blijven leren, niet alleen voor Owens Corning maar ook voor jezelf. Met doorlopende opleidingen kun je zelf meer voldoening uit je werk halen en blijf je zelf ook mobiel op de arbeidsmarkt. Wat ik ook erg belangrijk vind, is afspraken maken en die vooral ook nakomen. Ik vind dat we bij Owens Corning heel erg goed verdienen maar ik zoek niet de geldgedreven mensen; we gaan voor elkaar, ook voor de collega’s in de ploeg na ons!

Wat vind jij de meest belangrijke eigenschappen van een Procesoperator?
Nieuwsgierigheid en interesse voor het proces en de techniek. Zelf zaken willen uitzoeken en niet willen accepteren dat het zo is als het is. We groeien als Owens Corning Apeldoorn eigenlijk altijd, dus als we accepteren dat iets zo is als het is, dan gaat de groei eruit. Uit je nieuwsgierigheid en interesse moet je een deel van je voldoening kunnen halen. Zien dat je iets bedenkt, anderen ervan overtuigen dat het kan en vervolgens zien dat het werkt, dat is geweldig! En het mooie is dat je dat doet in een werkomgeving waar nieuwe ideeën gewaardeerd worden en mensen bereid zijn naar je te luisteren.

Je hebt het vaak over persoonlijke ontwikkeling en groei gehad, hoe ziet je eigen loopbaan er uit?
Ik ben in 2008 begonnen bij Owens Corning als Procesoperator B. Mijn werkervaring in de papierindustrie en mijn interesse in het proces en de techniek hebben mij geholpen om het proces te begrijpen. Tot mijn taken behoorden het meedraaien in de kwaliteitsdienst en het werken als allround operator, van stofvoorbereiding tot het opwikkelen van glasvlies. In de twee jaar dat ik als Procesoperator B heb gewerkt, heb ik mij meer en meer toegelegd op het werk in de CBR (centrale bedieningsruimte). Begin 2010 ben ik als Procesoperator C verantwoordelijk geworden voor de aansturing van het proces van één van onze twee lijnen vanuit de CBR. Eind 2011 ben ik als Lijncoördinator verantwoordelijk geworden voor het coachen, begeleiden en aansturen van collega’s die bij één van de twee lijnen betrokken zijn. Het was altijd al mijn ambitie om teamleider te worden en dat ben ik nu sinds een aantal maanden. Ik ben nu verantwoordelijk voor één van de vijf ploegen. Dat is anders dan wat ik gewend ben. Ik ben nu meer op de mens gericht en minder op de machines. Een hele leuke baan waar ik de komende jaren graag in actief blijf.

Wat maakt Owens Corning een interessante werkgever voor jou?
Dat je kansen krijgt. Als je de ambitie en kwaliteiten hebt om door te groeien, dan kan het ook. Daarnaast heerst er een hele goede sfeer en zijn bijna alle collega’s bereid om je dingen uit te leggen, ongeacht je vraag. Ook de passie van sommige collega’s vind ik opmerkelijk: die zijn zo betrokken en enthousiast over het maken van het beste glasvlies, dat werkt voor mij aanstekelijk. Daarnaast vind ik het salaris aantrekkelijk, eigenlijk wel zeer aantrekkelijk en dat helpt om een fijn leven te kunnen leiden.

Waarom zouden Procesoperators graag met jou willen werken?
Goede vraag! Ik heb aandacht voor de persoon, ik zal altijd proberen de belangen van collega’s te behartigen en mijn afspraken nakomen. Lukt het mij het niet om afspraken na te komen dan moet ik daar ook een zeer goede verklaring voor hebben. Als je bij mij laat zien wat je waard bent, krijg je veel vrijheid, verantwoordelijkheid en werkelijke waardering. Daarnaast bewaak ik onze normen en waarden, geef ik iedereen kansen en ben ik fel gekant tegen discriminatie. En dat sluit ook allemaal aan op de normen en waarden van Owens Corning.

Interesse?
Reageer dan op een van de vacatures op deze website. Je kunt ook bellen met onze recruiter: Petra Rietveld - Vos, via telefoonnummer (06) 81031278. Zij geeft je graag meer informatie of helpt je bij het solliciteren.